Klasszikus Arany Biblia

 

A Biblia éve 2008-hoz kapcsolódó, különleges bibliakiadásokat megismertető sorozatunk utolsó darabja az 1897-es Klasszikus Arany Biblia, alcíme szerint: az üdvnek ó- és új-szövetségi [sic!] történelme rendszeres előadásban.

A megfogalmazás ez utóbbi része a kötetenként 7-8 kg-ot nyomó, A3-as közeli nagyságú könyvbe beleolvasva nyomban értelmet nyer, hiszen e kiadás sajátossága, hogy a Szentírást nem szó szerint közli, hanem annak tartalmát bibliai idézetekkel tűzdelve szabadon beszéli el. A történeti elbeszélés temérdek kortörténeti és bevezetés-tudományi információt is magába foglal, mint például a Szentírás keletkezésének, az egyes könyveket megőrző legkorábbi kódexeknek és a szerzőknek ismertetését. Szintén kuriózuma, hogy „klasszikus mesterek alkotásai után készült 126 színes kép”, azaz a fontosabb történeteket illusztráló festmény-reprodukció található ebben a kiadásban.

Az ószövetségi kötetet Dedek Cresceus Lajos, Esztergom Főegyházmegyei áldozó pap írta, előszóval pedig Vaszary Kolos, bíboros érsek, Magyarország herczegprímása látta el. Az újszövetségi részt Hock János, Veszprém Egyházmegyei áldozó pap írta, Császka György, Kalocsai érsek „val. belső titkos tanácsos” előszavával.

A Klasszikus Arany Biblia tekintélyét, méltóságát hivatott bizonyára legitimálni az alábbi két bejegyzés: „A Főegyházmegyei Hatóság (Josephus Boltizár) jóváhagyásával, 1896. augusztus 26.” illetve „József főherczeg ő császári és királyi fenségének védnöksége alatt”.

Figyelmet megragadó mindkét kötet beszédes fedele: Az „Miatyánk” latin nyelvű részletét prominens történetek valamint a négy evangélista ikonográfiai ábrázolása öleli körül.

Ezt az aranyszegélyű, aranycsatos, kazettás aranybetétekkel és domborművekkel díszített darabot

dr. Gerzsenyi László tanár testvér ajándékozta a könyvtárnak.

(VE)

 

Joomla templates by a4joomla